5 Mayıs 2021 Çarşamba

Hıdırellez

 



Hıdırellez her sene 5 Mayıs ikindi vakti başlayıp, 6 Mayıs ikindi saatine kadar, bilhassa 5 mayıs gecesi güneş battıktan sonra, dilek ve niyetlerimizin kabul olduğu inancı ile binlerce yıldır kültürümüze yerleşmiş önemli bir geleneğimizdir.

İnanca göre Hz. Hızır karadan ve Hz. İlyas denizden gelerek derdi olanlara yetişen evliyalardır. Onlar, zamansızlığın ve ölümsüzlüğün tek ve yegane temsilcisi olarak darda olanlara yetişir, temiz kalple ve yürekten istediklerimizi duyar, kısmetse de dileklerimizi yerine ulaştırırlar.

Doğa anaya daha yakın olduğumuz şaman kültüründen kalan “Hıdırellez” adetlerine göre ise biz aslında baharı, baharın getirdiği sevinci ruhsal yıkanmayı, yenilenmeyi kutluyoruz. Zamanla bu iki geleneği ve inancı, yani doğa ile daha uyumlu yaşama bilinci ile bize yardıma geldiğine inandığımız özel bir varlığın etkisini birleştirmiş ve kültürümüze işlemişiz.

Hepimiz ve tüm evren enerji parçacıklarından yaratılmıştır. Bu yaratımı dışarıdan izleme imkanımız olsaydı sanıyorum sürekli titreştiğimizi ve her şeyin titreşimden yaratıldığını ve oluştuğunu görürdük. Dolayısı ile kuantum ve benzeri akım öncülerinin ısrarla üzerinde durdukları “Enerjiniz ile birçok şeyi yönetirsiniz” söylemi bu mantıktan hareket eder. Öncelikle kutsal yerlerin, hep birlikte aynı amaç için dua ettiğimiz özel günlerin etrafa verdiği özel titreşimler vardır. Özel gün ve zamanlar bu nedenle enerji açısından farklı bir manyetiğe sahiptir. 

Hıdırellez'de Neler Yapılabilir?

Hepimiz bir süredir devam eden ve bizi ilerlemekten alıkoyan sıkıcı enerjilerden yorulduk. İşte bu tip zamanlar çöldeki vaha gibi hem ruhumuzu, hem duygularımızı dinlendirmek, umutlarımızı yeşertmek için önemli dönemlerdir.

Hıdırellez 5 Mayıs ikindi vakti ve gecesi başlar ve 6 Mayıs ikindiye kadar sürer. Hıdırellezgül ve gül ağacıyla adeta örtüşmüştür. Bitkilerin her canlı gibi kendi titreşim alanları vardır ve hatta bu alanların oldukça da güçlü olduğu bilinir. İnanca göre, gül yağı ve gül ağacı kişinin titreşim seviyesini yükselten ve kötü enerjilerin kişiye yaklaşmasını engelleyen bir etkiye sahiptir. Bu nedenle de hıdırellez ile gül ve gül ağacı adeta içselleşmiştir.

Hıdırellez gününde darda olduğunuz konularda dua etmek, dileklerde bulunmak yani talep etmek çok olumlu bulunur.

Peki, bunu nasıl yapacağız?

Öncelikle hıdırellez ve benzeri günlerde dileklerinizi yazılı olarak aktarmak önemlidir. Bu nedenle de Gül ağacının dibine veya dalına dileklerinizi yazılı olarak bırakmak gerektiğine inanılır. Yazı, sizin karşı tarafla yaptığınız bir anlaşma gibidir. Yazı, düşüncelerinizi, duygularınızı belirgin hale getirerek onu bir anlamda var eder. Dileğiniz her ne ise bunu elbette önce yaratıcıdan talep ediyoruz, sonra bunu beyaz bir kağıda yazıyoruz. Kağıdı gül ağacının dibine koyuyoruz. Ağacın dibine ayrıca bereket için para da gömülür. Hıdırellez sabahı erken saatte dileğinizin yazılı olduğu kağıdı denize atıp, parayı da ağacın dibinden çıkarıp, cüzdanınıza koymak ve gelecek yıl ki hıdırelleze kadar saklamak gerektiğine inanılır. Hıdırellezle ilgili en çok yapılan dilek geleneği bu şekildedir.

Eğer Gül ağacı bulmak veya temin etmekle ilgili sıkıntınız olursa, bu işlemi herhangi bir ağaca ya da evinizdeki bitkiye de yapabilirsiniz. Diğer yandan bu tip zamanları inancınıza göre dualarla geçirmek ve günün ertesinde yani 6 mayıs günü ihtiyacı olan bir kişiye yardım etmek, sadaka vermek tavsiye edilir.

Gül ağacı geleneği dışında, hıdırellez günlerinde yani bu sene 5 Mayıs günü ve akşamı evinizde yoğurt mayalamak veya mayalı bir yiyecek yapmak evinizin bereketi ve bolluğu için çok uygun bulunur. Maya, artan üreyen etkisi ile evinizin enerjisi açısından çok iyidir. Bu konuda en kolayı yoğurt mayalamaktır. 

Yeşil, kırmızı ve sarı tonları bereket, enerji ve bilgelikle bağlantılı çalışır. Bu renklerin ürettikleri enerjiler, kendi iç akışımızı yükselterek bizi daha aktif ve enerjik kılacaktır. Sofranızda hıdırellez akşamı bu renkleri bulundurmak, üzerinizde giymek yine uygun bulunur. Yeşil baharı, üremeyi, bereketi temsil eden bir renktir. Kalp çakrasını açar, bolluk ve bereketi çağrıştırır.

Hıdırellez günü evinizi havalandırın, tüm kapı ve pencereleri açın. Ayrıca temiz giysilerle o günü ve geceyi karşılayın. O geceyi huzursuz konular, gereksiz gerginliklerle harcamadan yaşamaya çalışın.

 Evinizde hıdırellez gecesi mum yakmak (kırmızı veya yeşil olabilir) yine çok olumludur. Bu noktada unutmamanız gereken diğer bir unsur da dilek dilerken, özel bir gün olsun veya olmasın, dileğinizi yönlendirin. Yani uyguladığınız dua, dilek veya bir ritüeli yönlendirin. Enerjiler nereye gideceğini bildiğinde daha çabuk oraya ulaşırlar.

Dileklerinizin gerçekleşeceği bir yıl geçirmenizi dilerim.


Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder